To Top
Η «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ  ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ» ΣΤΟ ΓΑΖΩΡΟ ΣΕΡΡΩΝ

Η «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ» ΣΤΟ ΓΑΖΩΡΟ ΣΕΡΡΩΝ

Εκτύπωση E-mail

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ  ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ» ΣΤΟ ΓΑΖΩΡΟ ΣΕΡΡΩΝ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΖΙΧΝΗΣ

 Το αριστουργηματικό έργο του Σοφοκλή  «ΑΝΤΙΓΟΝΗ», θα παρουσιάσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών στο ανοιχτό θέατρο «ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ» στο Γάζωρο Σερρών. Το «χειροποίητο» αυτό θέατρο, κατασκευασμένο από τον κ. Ιωάννη Πισπίλη, είναι μία μικρογραφία ενός αρχαίου θεάτρου, χτισμένο μέσα στην ομορφιά της φύσης, απέναντι από το μουσείο Νερόμυλου που επίσης δημιούργησε ο κ. Πισπίλης.

Η ιδιαίτερη σκηνοθετική, κινησιολογική και μουσική ματιά της συγκεκριμένης παράστασης την έκανε αγαπητή τόσο στο Σερραϊκό θεατρόφιλο κοινό όσο και στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η παρουσίαση της «ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ» στο ανοιχτό αυτό θέατρο, απόγευμα, με φυσικό φωτισμό και την άρτια ακουστική του θεάτρου, θα είναι μία μοναδική εμπειρία για όσους την παρακολουθήσουν.

«ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή
Μετάφραση: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Σκηνοθεσία: Παντελής Παπαδόπουλος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 | ΏΡΑ: 18:00
ΘΕΑΤΡΟ «ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ» | ΓΑΖΩΡΟΣ ● ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΖΙΧΝΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

Η Πρόεδρος Βασιλική Πανταζή, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιώργος Ανδρέου και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών, ευχαριστούν θερμά τον Αντιπεριφερειάρχη  της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο που στέκεται πάντα αρωγός στο έργο του ΔΗ.ΠΕΘΕ. προσφέροντας την πολύπλευρη και θερμή υποστήριξή του, το Δήμαρχο Νέας Ζίχνης Παντελή Μπόζη για την  αμέριστη και πολύτιμη στήριξη του καθώς και τον Ιωάννη Α. Πισπίλη για την αφιλοκερδή παραχώρηση του ανοιχτού θεάτρου «Νερόμυλος» στο Γάζωρο Σερρών.

 

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή είναι αναμφισβήτητα μία από τις τελειότερες τραγωδίες που έχουν διασωθεί. Το μεγαλείο της ομώνυμης ηρωίδας που αρνήθηκε να υποκύψει στον ανθρώπινο νόμο και ν' αθετήσει το Θείο, η τραγική σύγκρουση που μοιραία ακολουθεί μεταξύ των δύο αυτών αξιών, η αποφασιστικότητα και η προσήλωση των κεντρικών ηρώων στις αρχές τους, τα δημοκρατικά και υψηλά ιδεώδη της εποχής εκείνης, η άρτια ηθογραφία, η δραματική ένταση, η αριστοτεχνική ανέλιξη της πλοκής, το λυρικό στοιχείο καθώς και οι φιλοσοφικές προεκτάσεις του έργου, προσδίδουν στην τραγωδία αυτή μια ξεχωριστή «αίγλη».

Τα διαλογικά μέρη και οι μονόλογοι του έργου από δίδονται σε μετάφραση του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Τα χορικά και η έξοδος (κομμός Κρέοντα) αποδίδονται στο πρωτότυπο κείμενο του Σοφοκλή. Η πρόκληση για μένα είναι αυτή η ΣΥΝΎΠΑΡΞΗ μέσα σε μια παράσταση των δύο εκφάνσεων της ίδιας γλώσσας με διάφορα 2.500 ετών. Το ευχάριστο είναι ότι έπειτα από λίγες πρόβες χωρίς να το καταλάβουμε λειτουργούσαμε σαν να ήταν μια γλώσσα. Σαν να βρεθήκαμε μέσα σ' ένα ιδιότυπο και γοητευτικό εκκρεμές όπου τα δύο ακραία σημεία του ήταν τα Αρχαία και τα Νέα Ελληνικά. Για το μέρος των Αρχαίων οφείλω να ομολογήσω ότι δεν ξεκινήσαμε από το μηδέν.

Οδηγός μας σ' αυτή την προσπάθεια είναι μια ιστορική παράσταση- "πρότυπο" που δημιούργησε το 1986 ο Σπύρος Βραχωρίτης με την Θεατρική Λέσχη Βόλου -εξ ολοκλήρου στο πρωτότυπο κείμενο, βραβευμένη από την ΟΥΝΕΣΚΟ το 1992. Ήταν χτισμένη επάνω στην μελέτη του μετρικού συστήματος του έργου από τον καθηγητή του Α.Π.Θ. Μιχάλη Κοπιδάκη. Στην μελέτη αυτή στηριχθήκαμε και μείς για την απόδοση των χορικών και της εξόδου..... Για την ιστορία, είχα την τύχη και την ευτυχία να συμμετέχω ως ηθοποιός σ’ εκείνη την παράσταση στους ρόλους του Αίμωνα της Ισμήνης και του Άγγελου...

Παντελής Παπαδόπουλος

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Σκηνοθεσία: Παντελής Παπαδόπουλος

Κινησιολογία: Αστέρης Πολυχρονίδης

Μουσική / Διδασκαλία: Νικόλας Βογιάρης

Ενδυματολόγος: Βασιλική Κουνούπη

Φωτισμοί: Μιχάλης Κουβόπουλος

Διαχείριση φωτισμών: Νίκος Παπαδόπουλος

Ηχοληψία: Γιώργος Δασκαλάκης

Κατασκευή σκηνικών: Γιώργος Πεταλωτής

Φροντιστής: Κώστας Μαρτίν

Μάσκες: Χαράλαμπος Παυλίδης

Μακιγιάζ: Φανή Παπαδοπούλου

 

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ (με αλφαβητική σειρά)
Νικόλας Δρίγκας, Γιώργος Καρύδας, Δημήτρης Κουστολίδης, Χρήστος Ματσιαρόκος, Θανάσης Ρέστας, Χριστίνα Σωτηριάδου, Αστερόπη Χαριτίδου.

 

 


Copyright © 2020 | Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος