To Top

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών

Θεατρική Διαδρομή

Line

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών είναι ένα από τα πρώτα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που δημιουργήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και εντάχθηκαν στον ευρύτερο σχεδιασμό του για την θεατρική ανάπτυξη και την πολιτιστική επανένταξη της, εκτός των τειχών, άλλης Ελλάδας. Έκτοτε και με την πνευματική του δραστηριότητας παρεμβαίνει θετικά στα πολιτιστικά δρώμενα της τοπικής κοινωνίας, συμβάλλοντας με το έργο του στην διαμόρφωση ποιοτικών όρων ανάπτυξης της θεατρικής παιδείας στο ευαίσθητο ιστορικά & πολιτιστικά τοπίο της ακριτικής μας περιφέρειας.

Η πολιτιστική του φιλοσοφία που καθορίζει τους στόχους και τις βασικές του αρχές, προσδιορίζεται από τις πνευματικές ανάγκες του κοινωνικού του περιβάλλοντος και εστιάζεται την ουσιαστική προσέγγιση της εκπαιδευτικής κοινότητας, των νέων και των μαζικών χώρων μέσα από ένα πρόγραμμα εξωστρεφούς θεατρικού προσανατολισμού, που πέρα από τις παραγωγές της Κεντρικής του Σκηνής, ανταποκρίνεται στο κοινωνικό αίτημα της πόλης και της περιφέρειας για γνώση, συμμετοχή και δημιουργία.

1984

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1984 μετά την διάλυση του Κρατικού Θεάτρου Ανατολικής Μακεδονίας (κλιμάκιο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος), που με έδρα τις Σέρρες λειτουργούσε από το 1979.

1984

1992

Από το Δεκέμβριο του 1992 μετατρέπεται σε Δημοτική Επιχείρηση, αλλάζοντας το Νομικό του Πλαίσιο από Ν.Π.Δ.Δ. σε Ν.Π.Ι.Δ.

Έχει έδρα και χρησιμοποιεί για τις δραστηριότητές του το ιστορικό ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Αστέρια που βρίσκεται στον πεζόδρομο της Π. Κωστοπούλου στο κέντρο της πόλης των Σερρών και διαθέτει δύο σκηνές, μια κεντρική σκηνή 540 θέσεων και μια βοηθητική σκηνή 107 θέσεων.

Οι οικονομικοί πόροι του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου των Σερρών συνδέονται με τις επιχορηγήσεις που προβλέπονται από την Προγραμματιστική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού- του Δήμου Σερρών- και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από ίδια έσοδα (εισιτήρια), Ευρωπαϊκά προγράμματα και άλλες πηγές όπως διαφημίσεις, χορηγίες κ.λ.π.

Κατά την διάρκεια της πολυετούς θεατρικής του διαδρομής το Θέατρο των Σερρών ανέβασε μέχρι σήμερα πλήθος θεατρικών παραγωγών από το Ελληνικό και Παγκόσμιο κλασσικό και σύγχρονο ρεπερτόριο σε όλες τις σκηνές που διαθέτει αλλά και σε άλλους χώρους και σε περιοδείες. Έχει συμμετοχή στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ ανά την Ελλάδα με παραγωγές αμιγώς δικές του ή συμπαραγωγές και συνεργασίες με όλες σχεδόν τις σημαντικές προσωπικότητες της εποχής μας από τον χώρο του θεάτρου, των τεχνών και των γραμμάτων.
Εκτός των πολυπληθών του θεατρικών παραγωγών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του για την προσέγγιση της τοπικής κοινωνίας, διοργανώνει κύκλους μαθημάτων θεατρικής παιδείας που καλύπτουν όλες τις ηλικίες, θεατρικά σεμινάρια, συνεργασίες με την εκπαίδευση, μετακλήσεις σημαντικών θεατρικών θιάσων, θεματικές βραδιές και αφιερώματα σε συνεργασία με φορείς του Νομού, ενώ κατ’ έτος από το 2004 μέχρι σήμερα διοργανώνει την Διεθνή Πανεπιστημιάδα φοιτητικού Θεάτρου, ένα κορυφαίο θεατρικό φεστιβάλ, το οποίο κατά την περίοδο 2011-2015 είχε ενταχθεί σε ΕΣΠΑ πενταετούς διάρκειας και κατά την διάρκεια του οποίου φιλοξενούνται στην πόλη των Σερρών περίπου 250 φοιτητές, εισηγητές και επίσημοι προσκεκλημένοι από όλο τον κόσμο.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών τα τελευταία χρόνια διαθέτει επίσης οργανωμένη θεατρική βιβλιοθήκη, με πάνω από 600 θεατρικά έργα, τα οποία προέρχονται από το αρχείο του θεάτρου αλλά και δωρεές εκδοτικών οίκων και πολιτών, με στόχο την διάσωση του αρχείου του θεάτρου, σπάνιων θεατρικών έργων και μεταφράσεων, την προώθηση της θεατρικής έρευνας και την διευκόλυνση των επαγγελματιών του θεάτρου αλλά και των ερασιτεχνών και σπουδαστών στην ανεύρεση ενός θεατρικού έργου ή συγγράμματος γύρω από το θέατρο.

Καλλιτεχνικοί Διευθυντές

Στην μέχρι σήμερα Καλλιτεχνική του πορεία, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών συνεργάστηκε με τους παρακάτω Καλλιτεχνικούς Διευθυντές

1984-1985
ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

1985-1988
ΓΚΟΤΣΗΣ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ

1988-1989
ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΚΛΕΑΡΧΟΣ

1989-1991
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΧΑΡΙΤΩΝ

1992-1993
ΙΩΑΝΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

1993-1994
ΧΑΤΖΑΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

1995-1999
ΣΙΣΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

2000-2003
ΙΩΑΝΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

2003- 2006
ΒΕΡΓΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

2006 – 2007
ΣΙΣΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

2008-2011
ΓΚΟΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

2012-2017
ΜΕΝΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

2018-2021
ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

2022
ΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διοικητικό Συμβούλιο
Πρόεδρος: Πανταζή Βασιλική
Aντιπρόεδρος: Κεσούλη Λεμονιά

Μέλη
Βαβατσιάνης Αθανάσιος, Γρηγοριάδου Μελίνα, Δάγκος Κωνσταντίνος, Καρασουλτάνη Χρυσούλα, Όρλιακλη Αριστέα, Πάνου Σωτηρία, Πανταζόπουλος Αθανάσιος, Τούσκα Έλενα, Φώτογλου Χαράλαμπος

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Γραμματεία: Κική Μάλαμα
Ταμείο – Διαχείριση: Κική Μάλαμα
Γραφείο οργάνωσης παραγωγής και επικοινωνίας: Ευαγγελία Δαμιανίδου
Λογιστής: Βέρρος Κωνσταντίνος
Ηλεκτρολόγοι – φωτιστές: Μιχάλης Κουβόπουλος , Νίκος Παπαδόπουλος

Συνεργάτες: Κώστας Μαρτίν, Δέσποινα Βαφειάδου, Γιώργος Δασκαλάκης, Φανή Παπαδοπούλου, Κατερίνα Σμηλιάνη, Γιώργος Πεταλωτής, Σοφούλης Μαλτάς

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Κεντρική Σκηνή

Είσοδος στο εσωτερικό

Βοηθητική σκηνή

Κτήριο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ

Αριθμημένες θέσεις

Copyright © 2020 | Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος