To Top
ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ  17ΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΔΑΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ 17ΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΔΑΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Εκτύπωση E-mail

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ
17ΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΔΑΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Συνέντευξη τύπου παρέθεσαν σήμερα Πέμπτη 27/04/2023 ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών Σάββας Ρίζος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου Γιώργος Ανδρέου και οι συνεργάτες του θεσμού της 17ης Πανεπιστημιάδας.

Η ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ

ΕΝΑΡΞΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 29/04/2023 - ΩΡΑ:20:00
ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΙΕ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ "ΑΣΤΕΡΙΑ"
ΣΤΙΣ 20:30 ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
«ΑΝΤΙΓΟΝΗ» ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΔΗΜΟΔΟΚΟΣ»
ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ (ΠΑΡΙΣΙ) ΚΑΙ ΤΟΥ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΧΟΡΩΔΙΑΣ
ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΥΕΝ
Διάρκεια 105΄
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΕΡΡΩΝ
Είμαι πολύ χαρούμενος που κάθε χρόνο ως Δήμος Σερρών (μέσω του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών ασφαλώς) προετοιμάζουμε και παρουσιάζουμε στο σερραϊκό κοινό τον Θεσμό της Διεθνούς Πανεπιστημιάδας Φοιτητικού Θεάτρου, που από το 2004 που πρωτοξεκίνησε έχει αφήσει το θετικό αποτύπωμά του στη σερραϊκή (κι όχι μόνο) κοινωνία.
Φέτος, έχω την εδραιωμένη πεποίθηση ότι η 17η κατά σειρά Πανεπιστημιάδα θα είναι η καλύτερη, που έχει γίνει ποτέ γιατί έχει μπει πολύ πάθος, πολύ αγάπη, πολλή προσπάθεια και όχι μόνο, από πολλούς ανθρώπους.
Έχω την τιμή και την χαρά να έχω συνεργάτη μου τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών τον κ. Γιώργο Ανδρέου, φυσικά τον φίλο και βασικό μου συνεργάτη τον Πρόεδρο του θεάτρου κ. Σάββα Ρίζο και επίσης την καταλυτική συνεργασία του κ. Νίκου Βεργίδη και της κ. Μαρίας Καλημέρη τους οποίους και ευχαριστώ πολύ.
Με τιμώμενη χώρα φέτος τη Γαλλία, μία χώρα με την οποία έχουμε άρρηκτους δεσμούς και με ένα πλούσιο θεατρικό πρόγραμμα με σπουδαίους συντελεστές, απαντάμε πειστικά στο κομμάτι του Πολιτισμού και της Θεατρικής Τέχνης. Και φυσικά, υποδεχόμαστε ως Δήμος Σερρών όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους, που έρχονται στον τόπο μας για να μας απευθυνθούν μέσα από τις θεατρικές παραστάσεις, που επέλεξαν να μας παρουσιάσουν.
Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουμε φιλοξενήσει περισσότερους από 2.500 φοιτητές τόσο από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας όσο και του εξωτερικού και παραμένουμε προσηλωμένοι σε αυτό, που κι άλλη φορά τονίσαμε, ότι δηλαδή οι Σέρρες με τη Διεθνή Πανεπιστημιάδα Θεάτρου έχουν καταφέρει να μπουν στον ευρωπαϊκό χάρτη των σημαντικών πολιτιστικών γεγονότων.
Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και φυσικά είμαστε εδώ να απολαύσουμε το αποτέλεσμα.


Αλέξανδρος Χρυσάφης
Δήμαρχος Σερρών


ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ
Μετά την έντονη παρουσία του θεάτρου μας στην πολιτιστική ζωή του τόπου με πολλαπλές και ποικίλες ταυτόχρονες παράγωγες καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών οργανώνει και φέτος, για 17η συνεχή χρονιά, τον καθιερωμένο πλέον θεσμό της Διεθνούς Πανεπιστημιάδας Φοιτητικού Θέατρου.
Το μεγαλύτερο φεστιβάλ φοιτητικού θεάτρου στην Ελλάδα θεσμοθετήθηκε το 2004 και έχει φιλοξενήσει πάνω από 2.500 φοιτητές από τα μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού, καθώς και κορυφαίους εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών ως εισηγητές στα εκάστοτε σεμινάρια/ εργαστήρια που οργανώνονται κάθε χρόνο. Στόχο του θεσμού αποτελεί η εξοικείωση του φοιτητικού κοινού με τη θεατρική τέχνη, η δημιουργική απασχόληση, η ανταλλαγή απόψεων και η επικοινωνία των νέων μέσω του θεάτρου, η αναζήτηση νέων μορφών έκφρασης, η ανάδειξη του διεθνούς χαρακτήρα της θεατρικής πράξης.
Οι δράσεις της 17ης Πανεπιστημιάδας θα πραγματοποιηθούν από τις 29 Απριλίου έως και τις 11 Μαΐου 2023 στην «Κεντρική Σκηνή» και στην πρόσφατα ανακαινισμένη «Σκηνή Ιουλίας Σταυρίδου» του Δημοτικού Θεάτρου Σερρών «Αστέρια,» με ένα δυναμικό πρόγραμμα παραστάσεων και σεμιναρίων που επιλέχθηκαν με ζήλο και μεράκι, προκειμένου το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. να ανταποκριθεί για ακόμη μια φορά στις υψηλές απαιτήσεις των συμπολιτών μας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τις ερασιτεχνικές φοιτητικές θεατρικές ομάδες του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, τις ομάδες του «ΟΡΦΕΑ» και του «ΤΕΦΑΑ-ΔΙ.ΠΑ.Ε» Σερρών για την άμεση ανταπόκριση και συμμετοχή τους με έργα που καλύπτουν ένα ευρύτατο θεατρικό ρεπερτόριο και τα οποία θα παρουσιαστούν μέσα σε άκρως επαγγελματικές συνθήκες και με την αρωγή του εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού του θεάτρου.
Δεδομένου ότι φέτος τιμώμενη χώρα είναι η Γαλλία, θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τη θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και το Εργαστήρι Αρχαίου Θεάτρου και Χορωδίας της Ρουέν, που θα παρουσιάσουν το έργο «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή, μεταφρασμένο στα γαλλικά και πλαισιωμένο από τραγούδια στα αρχαία ελληνικά, το Σάββατο 29 Απριλίου, ημέρα έναρξης της Πανεπιστημιάδας.
Όσον αφορά τα σεμινάρια/ εργαστήρια, αυτά προσεγγίζουν, εξίσου, τη θεατρική διαδικασία από κάθε πλευρά, σε επίπεδο υποκριτικής ερμηνείας, θεατρικής συγγραφής, μελέτης του Αρχαίου Δράματος, δραματοθεραπείας, καθώς και σε σχέση της θεατρικής τέχνης με τη μουσική και τον χορό. Έχουμε την τιμή να συμμετάσχουν εισηγητές ιδιαίτερα καταξιωμένοι στον χώρο τους, τους οποίους και ευχαριστώ για την αποδοχή της πρότασης μας.
Ευχαριστώ επίσης για την συνεργασία, τον κ. Νίκο Βεργίδη, τον κ. Αστέριο Πολυχρονίδη, την κα. Μαρία Καλημέρη και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Γιώργο Ανδρέου.
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.
Το κόστος της μετακίνησης, της διαμονής και της διατροφής των φοιτητικών ομάδων και των εισηγητών των σεμιναρίων θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών και με την εποπτεία του Δήμου Σερρών και του ΥΠ.ΠΟ.Α.
Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο μας τον κ. Αλέξανδρο Χρυσάφη για όλη την πολύτιμη βοήθεια και προσπάθεια που κάνει για τον πολιτισμό και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της πόλης μας.
Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του θεάτρου.
Καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει σε όλες αυτές τις δωρεάν δράσεις που έχουμε σχεδιάσει.

Σάββας Ρίζος
Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ
Θα ήθελα καταρχήν να ευχαριστήσω όλους του τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους του θεάτρου μας, οι οποίοι σε όλες μας τις δράσεις αλλά πολύ περισσότερο τώρα στην οργάνωση της Πανεπιστημιάδας έχουν δώσει τον καλύτερο τους εαυτό. Να ευχαριστήσω ξεχωριστά την κα. Καλημέρη για την σημαντική της συμβολή στην επιτυχία της πρόσκλησης των δύο Γαλλικών Πανεπιστημίων, να ευχαριστήσω τον κ. Νίκο Βεργίδη και τον κ. Αστέρη Πολυχρονίδη που ήταν ουσιαστικά μαζί με τον Πρόεδρο τον κ. Σάββα Ρίζο και μένα τα μέλη μιας επιτροπής η οποία λειτούργησε δημιουργικά ως προς την Πανεπιστημιάδα.
Λέμε ότι φέτος τιμώμενη χώρα είναι η Γαλλία γιατί ουσιαστικά θεσμοθετούμε στην Πανεπιστημιάδα κάθε χρονιά πλέον την επίσημη επίσκεψη ενός Πανεπιστημίου από το εξωτερικό με πρώτη προτεραιότητα την Ευρώπη, όπου δεν μας αρκεί να είναι απλά ένα καλό Πανεπιστήμιο θέλουμε να είναι και ένα Πανεπιστήμιο στο οποίο ασκούνται ελληνικές σπουδές.
Μία είναι η ελληνική γλώσσα , μπορεί να είναι νεοελληνικά το τμήμα που έχει, μπορεί να είναι αρχαιοελληνικά, όμως φέτος δεν είναι απλά ιδανική η συνθήκη, είναι η πιο ιδανική που θα μπορούσε να συμβεί, διότι μιλάμε για την Σορβόννη και την Ρουέν. Την Σορβόννη που είναι ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια στον κόσμο με μακρότατη παράδοση στην διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών, της δραματουργίας αλλά και της φιλοσοφίας και το Πανεπιστήμιο της Ρουέν ένα από τα πιο εξιδεικευμένα Πανεπιστήμια στην Ευρώπη που έχουνε να κάνουνε με φιλοσοφικές και νομικές σπουδές. Για εμάς είναι πολύ μεγάλη τιμή το ότι έρχονται στις Σέρρες, ότι έρχονται να τιμήσουν την Πανεπιστημιάδα. Έχουμε μακρά διαδρομή με τους Γάλλους, υπάρχει και η παλιότερη αδερφοποίηση της πόλης Fosses η οποία είναι έξω από το Παρίσι με τις Σέρρες. Θέλω να ευχαριστήσω ξεχωριστά τον Δήμαρχο Αλέξανδρο Χρυσάφη ο οποίος από την πρώτη στιγμή συμμερίζεται και πολλές φορές προηγείται των δικών μας σκεπτικών ως προς τον τρόπο που πρέπει να λειτουργεί ένα Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, ένας θεσμός πολιτισμού στην πόλη μας.
Τον Απρίλιο κλείνω ένα χρόνο στο καλλιτεχνικό τιμόνι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, θα ήθελα να σας πω ότι αισθανόμαστε βαθιά χαρά που πέρα από τους θεσμούς και τις θεατρικές μας δράσεις το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών έχει γίνει κέντρο της κοινωνικής, πολιτιστικής και παιδαγωγικής ζωής της πόλης μας. Σε καθημερινή βάση φιλοξενούνται δράσεις από συλλόγους, διάφορα σωματεία της πόλης μας, μορφωτικούς οργανισμούς, σχολές, κ.α. και όλα αυτά περνούν μέσα από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. μας, αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά αλλά βέβαια και μεγάλη υποχρέωση.
Θα ήθελα να αναφερθώ και στο σεμιναριακό κομμάτι της Πανεπιστημιάδας που φιλοξενεί σημαντικές προσωπικότητες όπως η ηθοποιός και σκηνοθέτης κ. Μαίρη Ραζή. Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος κ. Μηνάς Βιντιάδης, το σεμινάριο του οποίου έχει μετά από δική του ευαισθητοποίηση ως θέμα τον Σερραίο εκλιπόντα μεγάλο μουσικό και διευθυντή χορωδιών Χρήστο Σταματίου, ένα από τα κομβικά πρόσωπα της πόλης με τεράστια συμμετοχή στην πολιτιστική και μουσική ζωή του τόπου.
Επίσης ο κ. Αστέριος Πελτέκης, Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, η κ. Κατερίνα Κήκου Διδάκτωρ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, η κ. Χριστίνα Παπαθωμά Ψυχολόγος, Δραματοθεραπεύτρια, η κ. Τασούλα Τσιλιμένη Συγγραφέας, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
και ο εξαίρετος συνάδελφος και συνθέτης ο κ. Γιώργος Καζαντζής με τον οποίο θα συμπράξουμε σε ένα σεμινάριο, μαζί με τον κ. Χαράλαμπο Παυλίδη, με θέμα την μουσική του θεάτρου. Όλα αυτά τα Σεμινάρια γίνονται από την ευγενική χειρονομία και θέληση των ανθρώπων που συμμετέχουν, είναι όλα δωρεάν , χωρίς αμοιβές και αυτό που κερδίζουμε εμείς πέρα από το επιστημονικό και καλλιτεχνικό επίπεδο, είναι ότι κερδίζουμε φίλους για τον τόπο.

Γιώργος Ανδρέου
Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών


Copyright © 2020 | Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος