To Top
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εκτύπωση E-mail
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών ανακοινώνει πως δεν θα προχωρήσει στην οργάνωση και παρουσία της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Θεάτρου που είχε προγραμματίσει για τον Απρίλιο του 2024.
Κεντρική και αποφασιστική προϋπόθεση της Πανεπιστημιακής είναι η συμμετοχή φοιτητικών θιάσων από τα πανεπιστημιακά
ιδρύματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Συγκυρίες και συνθήκες που αφορούν τη φοιτητική και πανεπιστημιακή κοινότητα, παρεμπόδισαν τη δομή και την ομαλή οργάνωση του φετινού Φεστιβάλ.
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
και του Νομού μας, προσφέροντας μια πλούσια και ποιοτική γκάμα παραστάσεων, εκδηλώσεων και εργαστηρίων.
Ένα μικρό ιστορικό ως προς την Πανεπιστημιάδα 2024 που δεν πραγματοποιείτε.
1. Από πέρυσι (2023) η διοίκηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών αποφασίστηκε σε κάθε Πανεπιστημιούπολη να προσαρμόζεται στα πλαίσια μιας τιμώμενης χώρας από την Ευρώπη, αντίστοιχο Πανεπιστήμιο στο οποίο περιλαμβάνονται σπουδές της ελληνικής γραμματείας, νεοελληνικές ή για την αρχαία. Έτσι πέρυσι η Πανεπιστημιάδα ήταν αφιερωμένη στη Γαλλία, με φιλοξενούμενα Πανεπιστήμια εκείνα της Σορβόννης και της Ρουέν. Η Πανεπιστημιακή θεατρική ομάδα τους, μια από τις πιο σημαντικές στην Ευρώπη με το όνομα «ΔΗΜΟΔΟΚΟΣ», παρουσίασε στην πόλη μας την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, με έναν συνδυασμό αρχαιοελληνικής και Γαλλικής γλώσσας. Οι Γάλλοι φοιτητές και οι Πανεπιστημιακοί ξεναγήθηκαν σε σημαντικά μνημεία πολιτισμού και μέρη φυσικού κάλλους του Νομού μας και ήρθαν σε ουσιαστική επικοινωνία με το τοπικό πολιτιστικό δυναμικό.
2. Ήδη από τον Οκτώβριο του 2023 στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ αποφάσισε η Πανεπιστημιακή του 2024 να είναι αφιερωμένη στην Ισπανία, στην Ισπανική γλώσσα και στην Ισπανόφωνη λογοτεχνία. Οι συζητήσεις κατέληξαν στην πρόσκληση του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες, τόσο το Ελληνικό όσο και εκείνο της Μαδρίτη. Οι Ισπανοί φοιτητές και οι καθηγητές τους ανέβασαν το έργο «Όρνιθες» της Αριστοφάνης και θα συμμετάσχουν σε σειρά παραλλήλων σεμιναρίων δράσεων με θέματα που συνδέονται με τη σύνδεση των δύο σημαντικών ηρώων της όψιμης μονής λογοτεχνίας, τον Ισπανό «Ελ Σιντ» και την Έλληνα Διγενή Ακρίτα. , καθώς και με σεμιναριακές αναφορές στη λαϊκή Ισπανική μουσική, τη σχέση του Πικάσο με τον κινηματογράφο κ.α.
3. Επειδή η φετινή χρονιά υπήρξε για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων ως προς την καθιέρωση ή όχι σπουδών ιδιωτικών πανεπιστημίων, πέρασε άπρακτη η κρίσιμη προθεσμία όχι απλές κατάθεσης νέων έργων αλλά και της ουσιαστικής αξιολόγησης και επιλογής τους από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. . Σερρών. Για να μην υπάρξει μια μικρή, βιαστική και ενδεχόμενη κατώτερη των προσδοκιών μας συμμετοχή των ελληνικών πανεπιστημίων στην Πανεπιστημιακή μας, πράξαμε το αυτονόητο που προστατεύει τόσο τον θεσμό όσο και τους συμμετέχοντες σ' αυτόν.
4. Στα πλαίσια της μεγάλης γιορτής που ήταν για μας η Πανεπιστημιακή, είχαμε φροντίσει να υπάρξει και συμμετοχή των θεατρικών μας σχημάτων με τιμητικά αφιερώματα στην Ισπανική λογοτεχνία: το Στούντιο Εφήβων μας που παρουσίασε τους «Φασουλήδες του Κατσιπόρα» του Λόρκα και η Πειραματική μας. . Σκηνή το «Σκυλί του Περιβολάρη» του Λόπε ντε Μπέγκα.

Copyright © 2020 | Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος