To Top
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Εκτύπωση E-mail
Έκθεση εικόνων

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ | 25 ΕΩΣ 31 ΜΑΪΟΥ 2024

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών δρώντας σταθερά ως πόλος ανάπτυξης του πολιτισμού στην Περιφέρεια μας διοργανώνει και φέτος τη συνάντηση των ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων τον μήνα Μάιο με   το «Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου», δίνοντας την ευκαιρία στις ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες των Δήμων του Νομού Σερρών να παρουσιάσουν το έργο τους σε ένα ευρύ κοινό και με όλες τις απαραίτητες για την τέχνη του θεάτρου τεχνικής και οργανωτικές προϋποθέσεις και προϋποθέσεις.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από 25 έως 31 Μαΐου 2024 στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου «Αστέρια» με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα λειτουργήσει έκθεση στο φουαγιέ με φωτογραφικό και ιστορικό υλικό των ομάδων που θα συμμετέχουν.
Η είσοδος θα πραγματοποιηθεί με κάρτες εισόδου και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

25/05 |Ώρα: 20:00
«…ΔΙΑ ΤΟΥ ΓΕΛΩΤΟΣ!» Συρραφή κωμικών σκετς
Σκηνοθεσία: Αστέρης Πολυχρονίδης ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΕΦΗΒΩΝ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ 26/05 | Ώρα: 21:00 «ΣΤΕΡΓΙΟΥΣ ΠΑΝΤΡΕΥΙΤΕΙ» εμπνευσμένο από το παραδοσιακό τραγούδι ΤΟΥ2 ΣΤΕΡΓΙΟΣΙΟΣ Ώρα: 21:00 «ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ» του Lope de Vega Σκηνοθεσία: Κική Μάλαμα ΕΡΑΣΙΗΤΕΧΝΙΚΗ. ΣΕΡΡΩΝ - Β' Διανομή 30/05 | Ώρα: 21:15 «ΕΣΩΤΕΡΙΚΑΙ ΠΙΚΑΝΤΙΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ » του Μάριου Ποντίκα Σκηνοθεσία: Γιώργος Καρύδας ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ 31/05 | Ώρα: 21:15 «ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ» του Γιώργου Κάτου Σκηνοθεσία: Ελένη Βαζάκα ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΕΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ
 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ :

25/05 |Ώρα: 20:00
«…ΔΙΑ ΤΟΥ ΓΕΛΩΤΟΣ!» συρραφή κωμικών σκετς Σκηνοθεσία: Αστέρης Πολυχρονίδης ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΕΦΗΒΩΝ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ

Το Στούντιο Εφήβων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών ολοκληρώνει τον φετινό του κύκλο με μία παράσταση δομημένη από κωμικά μονόπρακτα και σκετς.

Η ομάδα μας έλαβε υπόψιν τη φράση «το γέλιο χαρίζει υγεία και μακροζωία» και φρόντισε να δημιουργήσει μία παράσταση που να χαρίζει άφθονο γέλιο στις θεατές που θα παρακολουθήσουν.

Το Στούντιο Εφήβων διανύει την πρώτη δεκαετία της δημιουργικής του ύπαρξης, καθιερώνοντας το βασικό θεατρικό δημιουργικό εργαστήρι για εφήβους του Δήμου Σερρών.

Θέατρο, χορός, τραγούδι, θεατρικό παιχνίδι αλλά και δυνατούς φιλικούς δεσμούς είναι κάποια από τα αντικείμενα που βιώνουν και απολαμβάνουν οι έφηβοι του θεατρικού μας εργαστηρίου.

Με μουσικοχορευτικές παραστάσεις όπως το «Grease…twisted», «Chicago», «Fame», με θεατρικές παραστάσεις όπως «Οι φασουλήδες του Κατσιπόρα» του Λόρκα και «…δια του γέλωτου» (συρραφές κωμικών μονόπρακτων και σκετς του Τσέχοφ, Βαλεντίν, κ. .α.), με την 50λεπτη ταινία «ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ» και το βιντεοκλίπ του πρωτότυπου τραγουδιού «The Corona Song», τα παιδιά του Στούντιο Εφήβων έχουν πάρει την γοητεία του θεάτρου, έχουν διδαχθεί την αξία της ομαδικότητας αλλά και της ευθύνης απέναντι στην ομάδα. . και έχουν εξελίξει τις κινησιολογικές, χορευτικές και φωνητικές τους δυνατότητες.

Ως επιμορφωτής του Στούντιο Εφήβων, θέλω να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά που είτε ήταν παρών στις συναντήσεις του εργαστηρίου, είτε θα είναι παρών σε σκηνή για τη φετινή μας παράσταση «…δια του γέλωτου» και να τους ευχηθώ να είναι πάντα γεμάτα υγεία, θετική ενέργεια. . . και δημιουργικότητα και να περάσουν ένα υπέροχο και ξεκούραστο καλοκαίρι.

Ευχαριστούμε την Πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών Βασιλική Πανταζή, το Δ.Σ. και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Γιώργο Ανδρέου για τη συνεχή στήριξη και την υποστήριξη του θεσμού αυτού, προσφέροντας δωρεάν αυτό το δημιουργικό εργαστήρι θεάτρου για τους έφηβους της πόλης των Σερρών και όχι μόνο.

Ο Επιμορφωτής του Στούντιο Εφήβων

Αστέρης Πολυχρονίδης

 

 

26/05 |Ώρα: 21:00
"ΣΤΕΡΓΙΟΥΣ ΠΑΝΤΡΕΥΙΤΕΙ" εμπνευσμένο από το παραδοσιακό τραγούδι «Ο ΣΤΕΡΓΙΟΣ» Θεατρική διδασκαλία & σκηνοθεσία: Νίκος Βεργίδης Θεατρική διασκευή: Σωτήρης Καραουλάνης

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ

Το εξελίσσεται χρονικά γύρω στα 1900 περίπου και είναι εμπνευσμένο από το παραδοσιακό τραγούδι «Ο ΣΤΕΡΓΙΟΣ», που ακούγεται σε όλη την Ελλάδα, συντάχθηκε και μελοποιήθηκε στο χωριό Νέο Σούλι Σερρών με αφορμή ότι ο Στέργιος Καμπούρης του Βασιλείου δεν ήθελε να παντρευτεί το έργο της γυναίκας. που του πρότειναν οι γονείς του.

Το τραγούδι «ο Στέργιος» το τραγουδούσε και οι φίλοι μας από τη Θράκη αλλάζοντας ρυθμό, λόγια και μελωδία το οποίο όμως δεν βγήκε μέσα από τα γεγονότα, όπως το τραγούδι «ο Στέργιος» που μελοποιήθηκε και συνέχισε στο Νέο Σούλι Σερρών και το οποίο βγήκε. . μέσα από ιστορικά γεγονότα.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία, αντλήθηκαν από έντυπο υλικό, που περιλαμβάνει λεπτομερώς την ιστορία, το γενεαλογικό δέντρο, καθώς και φωτογραφικό υλικό του σπιτιού του «Στέργιου», των παιδιών του, όπως και του εγγονού του Δημητρίου που διηγήθηκε την ιστορία.

Την εποχή εκείνη επικρατούσε το καθεστώς στο χωριό να αποφασίζουν οι γονείς μεταξύ τους για τον γάμο των παιδιών τους, για αυτό τον λόγο οι νέοι και οι νέες δεν έφερναν καμία αντίρρηση στην επιλογή που έκανα οι γονείς τους. Ο Στέργιος όμως ήταν ο μοναδικός από τους νέους του χωριού που αντέδρασε όταν οι γονείς του, τον υπέδειξαν να παντρευτούν την κοπέλα που επέλεξαν αυτοί, με τα γνωστά γεγονότα.

Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί μας, με προσωπική αφοσίωση και αγάπη για το θέατρο, έχουν επενδύσει τον χρόνο τους και την ενέργεια τους για να δημιουργήσουν μαζί με τον σκηνοθέτη μας τον Νίκο Βεργίδη, αυτή την παράσταση. Η ομάδα των ταλαντούχων ερασιτεχνών μας δεν είναι μόνο αφοσιωμένη αλλά και απίστευτα δεμένη! Η σκληρή δουλειά και το ταλέντο έχουν λάμψει πραγματικά σε κάθε πρόβα, και ανυπομονούμε να μοιραστούμε το κέφι της παράστασής μας με όλους εσάς!

Η θεατρική ομάδα λειτουργεί με την υποστήριξη του Δήμου Εμμανουήλ Παππά.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Αυτή τη χρονιά δημιουργήσαμε για πέμπτη φορά θεατρική παραγωγή με την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Εμμανουήλ Παππά και τη δεύτερη με τη συνεργασία του ιστορικού συλλόγου του χωριού Εμμανουήλ Παπά.

Ευχαριστώ θερμά όλους όσους βοήθησαν στην παραγωγή αυτή και ήταν πάρα πολλοί. Πρώτη αυτών η κ. Εύα Πιένκος Ματάκου, ο Κώστας Μπιλίτος με όλο το θίασο να συνεργάζεται σε μια κατ' εξοχήν ομαδική υπόθεση.

Προσεγγίσαμε με σεβασμό πολύ την ιστορική παράδοση της περιοχής ώστε να δώσουμε μια δροσερή διασκεδαστική παράσταση με τραγούδια και χορούς για να διασκεδάσουμε το κοινό.

Ευχαριστώ όλο τον θίασο και ιδιαίτερα τον επιχειρηματία Γιώργο Καδή που πρόσφερε αρκετή εργασία στην κατασκευή του σκηνικού μας αλλά και των αξεσουάρ της παράστασης.

 

29/05 | Ώρα: 21:00
«ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ» του Lope de Vega
Σκηνοθεσία: Κική Μάλαμα
ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ - Β' Διανομή

Λίγα λόγια για το έργο:

Το «Σκυλί του Περιβολάρη», ένα από τα πιο γνωστά έργα του De Vega−σε μετάφραση Τάκη Δραγώνα από τη διασκευή του ΖΩΡΖ ΝΕΒΕ για την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου (1963) με την πρωταγωνίστρια την Μαίρη Αρώνη στον ρόλο της Diana−, είναι μια παιχνιδιάρικη. κωμωδία, γεμάτη γυναικοδουλειές. Η Κόμισσα και η χήρα Diana «ερωτεύεται» τον Γραμματέα και κατώτερο της Θόδωρου, λόγω ζήλιας για τη σχέση του Θόδωρου με την ακόλουθη της Marsela, και η περιπέτεια ξεκινά… Η Diana παλεύει συνεχώς μεταξύ Έρωτα και Τιμές.

Πρόκειται για ένα κεφάτο έργο, ασταμάτητης δράσης, με συνεχείς εναλλαγές, συνθήκη που αποτέλεσε για εμάς πρόκληση, ώστε να ανταποκριθούμε στον γρήγορο λόγο, στην άμεση ατάκα, στο γοργό tempo. Πρόκειται, σε πρώτη ανάγνωση, για μια συμβατική κωμωδία, το υποκείμενο της οποίας είναι, ωστόσο, βαθύτατο. Ο DeVega δεν συγγράφει μόνο μια κωμωδία με δυναμική ροή, αλλά ψυχογραφεί τους χαρακτήρες του και τους εξελίσσει συνεχώς, τους φέρει αντιμέτωπους με τον εαυτό τους, τους αποδίδει αμφίδρομη συμπεριφορά.

O DeVega καταγγέλλει την αριστοκρατία της εποχής του που προσποιείται, που λατρεύει τους «τύπους», που οφείλει να εμφανίζεται κοινωνικά ευπρεπής. Η ανάδειξη των προβληματισμών που ανακύπτουν από το κείμενο υποβοηθείται από τα σονέτα, που εντάσσονται σε ελεύθερη απόδοση, προκειμένου να αποδοθούν οι εσώτερες σκέψεις και η συναισθηματική κατάσταση των χαρακτήρων −ως ένα άλλο είδος μονολόγου και ενδοσκοπικού προβληματισμού− και να δικαιολογηθεί εν μέρει η δράση και οι αποφάσεις τους, οι στο πρωτότυπο κείμενο παραμένουν ασαφείς. 

Ευχαριστούμε από καρδιάς την Ερασιτεχνική Σκήνη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών που πειραματίστηκε και δούλεψε σκληρά, ουσιαστικά, ομαδικά. Η Ερασιτεχνική Σκηνή απευθύνεται σε εργαζόμενους-ενεργούς πολίτες, που διέθεταν τον χρόνο και τον εαυτό τους, αγνόησαν την κούραση, ανέβαλαν ή προσάρμοσαν τις πρόσφερές τους, προκειμένου να είναι συστηματικά παρόντες/παρούσες στις πρόβες με συνέπεια, ζήλο, υπομονή κι αγάπη. Τους ευχαριστούμε έναν προσωπικό για την άψογη συνεργασία, την ομαδική δουλειά και την εμπιστοσύνη στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών.

 

30/05 | Ώρα: 21:15
"ΕΣΩΤΕΡΙΚΑΙ ΠΙΚΑΝΤΙΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ "  του Μάριου Ποντίκα
Σκηνοθεσία: Γιώργος Καρύδας
ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΟΥ ΣΙΝΤΙΚΗΣ

Το έργο:

Ο συγγραφέας Μάριος Ποντίκας έγραψε το θεατρικό έργο "Εσωτερικά ειδήσεις" το 1980, σατιρίζοντας την ελληνική πραγματικότητα και τις συνήθειες των Ελλήνων της εποχής του. Η εκ νέου ανάγνωση του έργου εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν και πόσο έχουν μεταβληθεί οι συμπεριφορές και οι συνήθειες των Ελλήνων, πενήντα σχεδόν χρόνια μετά τη συγγραφή του.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα σκιαγραφήσεων της ελληνικής καθημερινότητας της δεκαετίας του '80 αποτελούν η δυσλειτουργική σχέση του Δημοσίου Υπαλλήλου και του πολίτη-πελάτη, οι ατελείωτες, άνευ λόγου και ουσίας, συζητήσεις περί φέτας, τηγανιτών εδεσμάτων και κρεατικών, η θαλπωρή των εμπορικών καταστάσεων ως « ευτυχίας», η σοβαροφάνεια σε συνδυασμό με την ψευδο - επιστημονικότητα και τη λογιοσύνη εσωτερικής κατανάλωσης, η προσκόλληση των Ελλήνων σε παρελθοντικά επιτεύγματα, η παραγωγή και η παρακολούθηση χαμηλού επιπέδου τηλεοπτικών εκπομπών. Η παρατήρηση των παραπάνω καταστάσεων οδηγεί στο συμπέρασμα της στασιμότητας, καθώς, εξετάζοντας τις πέντε δεκαετίες αργότερα, κάποιες ομοιότητες της ελληνικής κοινωνίας με το παρελθόν είναι εμφανείς.

Ιστορικό Θιάσου:

Στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, η δράση της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας, ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, για 4-5 χρόνια, υπό την αιγίδα του Ε.Λ.Ο.Σ. (Εκπολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος Σιδηροκάστρου). Διακόπτεται για λίγα χρόνια, συνεχίζοντας το 1989,έως το 1994. Σε αυτή την περίοδο, ανεβαίνει το έργο ΄΄Οδυσσεβαχ΄΄ της Ξ Καλογεροπούλου,΄΄Ας Παίξουμε τους μεγάλους΄΄ του Α. Δελώνη,΄΄Το αφεντικό΄΄ της Λ. Ιακωβίδου,΄΄Φωνάζει ο κλέφτης΄΄ του Δ. Ψαθά και η ΄΄Πολυγαμία΄΄ του Γρ. Ξενόπουλου.

Συνεχίζεται η πορεία της ομάδας με ανανέωση, από την ξεκίνησή της, ερασιτεχνών ηθοποιών και κατάλληλα καταρτισμένου καλλιτεχνικού (ηθοποιοί-σκηνοθέτες) προσωπικού και από το 2007 ως ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Πνευματικού δήμου Σιδηροκάστρου, με σκηνοθέτη, έως σήμερα, τον Γ. Καρύδα με τα έργα ΄΄Φωνάζει ο κλέφτης΄΄ και ΄΄Ζητείται ψεύτης΄΄ του Δ. Ψαθά,΄΄Μανωλάκης ο Βομβιστής΄΄ του Αλ. Σακελλαρίου,΄΄Καραγκιόζης ο Μέγας΄΄ του Φ. Πολίτη και ΄΄Το Σώσε΄΄ του Μ. Φρέιν.

Το 2012 ανασυστήνεται ως Θεατρική Ομάδα της Α.ΠΟ.ΔΡΑ.ΣΙ. (Αθλητική Πολιτιστική Δράση Σιντικής) και ανεβάζει τα έργα ΄΄Ο φίλος μου ο Λευτεράκης του Αλ. Σακελλάριου,΄΄Ξύπνα Βασίλη΄΄,΄΄Ο Αχόρταγος΄΄ και ΄΄Ο Εαυτούλης μου΄΄του Δ. Ψαθά, ΄΄Το Αστείον του Πράγματος΄΄ του Παν. Μέντη, ¨Συμπέθεροι απ' τα Τίρανα των Μ. Ρέππα και Θ. Παπαθανασίου, «Γιατρός με το στανιό» του Μολιέρου, 'Μπαμπάδες με ρούμι', των Μ. Ρέππα – Θ. Παπαθανασίου, ΄΄Ο σύζυγος που την έπαθε΄΄ του Μολιέρου, ΄΄Toc Toc'' του Λοράν Μπαφί, φτάνοντας στο σημερινό ''Εσωτερικαί Πικάντικαι Ειδήσεις'', του Μάριου Ποντίκα.

 

 

31/05 | Ώρα: 21:15
«ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ» του Γιώργου Κάτου
Σκηνοθεσία: Ελένη Βαζάκα ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΕΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ

Το έργο δωρίστηκε στον Πολιτιστικό Σύλλογο του Νέου Σουλίου και σύμφωνα με την επιθυμία του συγγραφέα, έγινε παράσταση από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του συλλόγου.

Το έργο:

Σ' ένα από τα Δαρνακοχώρια του Νομού Σερρών εκτυλίσσεται η ιστορία μας. Το όνομα «Οδυσσέας», σημειολογικά παραπέμπει στο ταξίδι, στην περιπέτεια, έτσι ο συγγραφέας αυτού του έργου «παίρνει» τ' όνειρο του μοναδικού Οδυσσέα μέσα σ' όλα τα Δαρνακοχώρια, να φύγει για δουλειά στη Γερμανία όπως έκαναν σχεδόν όλοι οι νέοι του χωριού. . . του, με στόχο και σκοπό να γυρίσει νικητής. Νικητής με αντίπαλο την φτώχεια και τις δυσκολίες της ζωής που μάστιζαν την ελληνική ύπαιθρο τις δεκαετίες του 50' και του 60'.

Ένα θεατρικό με αναφορά στην παράδοση, στην πολιτιστική μας κληρονομιά, και με ευαισθησία στις κοινωνικές και πολιτικές και συνθήκες της εποχής. Σ ε όλα αυτά έρχεται προσθετικά και η γλώσσα του έργου. Είναι γραμμένο στην τοπική διάλεκτο τα “δαρνάκικα”.

Το “Παράπονο του Οδυσσέα” έχει σκηνές συγκινητικές, όπου ο θεατής δακρύζει ιδίως όταν ανασύρονται μνήμες από τις προσωπικές του εμπειρίες ή τα ακούσματά του. Αλλά έχει και σκηνές π γέλιου που βγαίνει από τους διαλόγους, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων του χωριού.

 


Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024 »

Copyright © 2020 | Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος