To Top

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ «Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ»

Εκτύπωση Email

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ
«Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ»
Σκηνοθετημένη προσομοίωση ποινικής δίκης.
ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024 | Ώρα: 21:00
Κεντρική Σκηνή Δημοτικού Θεάτρου "Αστέρια"
Είσοδος Ελεύθερη
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
H ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών δίνει για άλλη μια φορά το στίγμα της στο πολιτιστικό τοπίο της τοπικής μας κοινωνίας, με την δημιουργική δραστηριότητα της εθελοντικής ομάδας Ερασιτεχνών ηθοποιών. Επιλέξαμε να παρουσιάσουμε ένα δικαστικό «έργο», μία δικαστική υπόθεση, επειδή πιστεύουμε ότι ο Δικανικός Λόγος των δικηγόρων (όπως εκφράζεται κυρίως με τις αγορεύσεις τους ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων), αποτελεί Τέχνη Λόγου. Περιέχει (με κεντρικό στοιχείο του την προφορικότητα) πολλές επιρροές από είδη έντεχνου λόγου, όπως το μυθιστόρημα, το διήγημα, το δοκίμιο, το θεατρικό έργο, το ποίημα. Ας σημειωθεί η μεγάλη εκτίμηση των αρχαίων μας προγόνων στους δικανικούς λόγους - όπως πχ. οι λόγοι του Λυσίου, που διδάσκονται στα σχολεία μας, στα πλαίσια της Αρχαιοελληνικής Γραμματείας.
Η ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ μας Σκηνή πειραματίζεται στον Δικανικό Λόγο και επειδή – πέρα από όλες τις αναφορές και συσχετίσεις που αναφέρθηκαν – ο Δικανικός Λόγος περιέχει έντονα θεατρικά στοιχεία και η αγόρευση του συνηγόρου αποτελεί στην ουσία της (και) θεατρική πράξη, μία performance. Εξίσου ο Δικανικός Λόγος προτάσσει απαιτήσεις ορθοφωνίας και σωστής ομιλίας από τον συνήγορο, με σεβασμό των τονισμών και των εκφραστικών αποχρώσεων της γλώσσας μας – κι οι απαιτήσεις αυτές συνδέουν σε βάθος τον Δικανικό Λόγο με την εκφορά του θεατρικού κειμένου από τον ηθοποιό.
Συγχρόνως η παράσταση μας σέβεται την ιδιαιτερότητα της χρήσης του Δικανικού Λόγου, προσεγγίζει με προσοχή και διερευνά την διαδικασία αποσαφήνισης των πραγματικών στοιχείων μιας εγκληματικής πράξης, με το βλέμμα ενός κοινωνικά ευαίσθητου νομοθέτη του σύγχρονου κράτους δικαίου.
Μέσα απ την αγάπη για το θέατρο, σε μια εποχή οικονομικών προβλημάτων, κρίσης αξιών και θεσμών, ευελπιστούμε και στοχεύουμε στην ανταπόκριση του προβληματισμού που εκθέτουμε για την αντιμετώπιση της πολύπλοκης πραγματικότητας που βιώνουμε στην κοινωνία του σήμερα.
Νίκος Βεργίδης
Η «ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ» είναι η επί σκηνής παρουσίαση μιας εικονικής δίκης που διεξάγεται στο πλαίσιο Ποινικού Δικαστηρίου και αφορά στην εκδίκαση της εγκληματικής πράξης ασέλγειας κατά ανηλίκων κάτω των 12 ετών. Ζητούμενο της παράστασης αυτής αποτελεί η «μεταφορά» του θεατή στην αίθουσα του Δικαστηρίου, η συμμετοχή του στο Ακροατήριο, σε θέση Ενόρκου ή ακόμη και Δικαστή, και, μέσω όσων διαδραματίζονται ενώπιον του, η έκφραση της προσωπικής του ετυμηγορίας για τον κατηγορούμενο, πιθανότατα και διαφορετικής αυτής της έδρας του Δικαστηρίου. Αθώος ή ένοχος ο κατηγορούμενος; Απαλλαγή ή καταδίκη του; Το κείμενο της παράστασης, περί παιδικής κακοποίησης, βασίζεται σε αυθεντικό δικονομικό υλικό, το οποίο μας διέθεσε ο δικηγόρος κ. Δημήτριος Κολιτζίκης, ο οποίος ανέλαβε ως σύμβουλος της δικονομικής διάρθρωσης της δίκης, που τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως. Σαφώς , τα ονόματα και τα τοπωνύμια που αναφέρονται είναι εικονικά.
Συμμετέχουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ
- ΑΦΗΓΗΤΕΣ : Αποστόλου Φανή, Καλλιτσάρης Μάκης, Τζιάρας Γιώργος
- ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ : Μαλιόγλου Γιώργος
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ : Καστράνη Έφη , Καραγεωργίου Νατάσα, Βαλιούγας Χρήστος
- ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ελευθεριάδου Σμαρώ
- ΕΦΕΤΕΣ : Βούλτσιου Μάγδα, Χαραλαμπίδης Στάθης
- ΕΝΟΡΚΟΙ : Σκαλτσάς Γιώργος, Μάλαμα Κική, Βλάχου Ντίνα, Σταματούδη Σίσσυ
- ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ : Πιπερτζής Γιώργος
- ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : Χριστοδουλίδου Χριστιάνα
- ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ : Κακούτης Κώστας
- ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ : Σαμαράς Θάνος
- ΜΑΡΤΥΡΕΣ : Χατζηγιαννάκη Έφη (Μάνα), Αριστείδου Χρυσούλα (Γειτόνισσα),
Σπυροπούλου Βάσω (Συγχωριανή), Στέφου Ρένα (Δασκάλα),
Δεμερτζής Απόστολος (Πατέρας )
- ΚΟΙΝΟ / ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ : Αρδανιώτη Ελισσάβετ, Βαρσάμη Γεωργία, Γάτσιου Γιώτα,
Ζαχαριάδου Ελίνα, Κίναλη Πασχαλία, Κοτσογιαννίδου Ζωή, Μαργαρίτη Μαρία,
Μάρτζιου Ιωάννα, Μέγκα Σοφία, Σαμοπούλου Θεοδώρα, Χαραλαμπίδου Μαρία.
- ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ : Αναστασία Μπάτη, Ευγενία Κεχαγιόγλου
- ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ : Φανή Αποστόλου
- ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ : Χρήστος Βαλιούγας
- ΦΩΤΙΣΜΟΙ : Μιχάλης Κουβόπουλος
- ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ : Νίκος Παπαδόπουλος
- ΗΧΟΣ : Γιώργος Δασκαλάκης
- ΣΚΗΝΙΚΑ : Γιώργος Πεταλωτής, Σοφούλης Μαλτάς
Διοργάνωση: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών 

Τρέχουσες παραστάσεις Παίζει αυτό το διάστημα

Copyright © 2020 | Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος