To Top

«ΝΑΙ» -«Oui» του ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΑΡΟΥ (GABRIEL AROUT)

Εκτύπωση Email

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
«ΝΑΙ» -«Oui» του ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΑΡΟΥ (GABRIEL AROUT)
Μια παράσταση ύμνος στον άνθρωπο και τον ανθρωπισμό του.

Πρεμιέρα: 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Παραστάσεις για το κοινό: 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 3,4,5,10 & 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΑΣΤΕΡΙΑ»| ΩΡΑ:21:15 |ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 8,00 € ΜΕΙΩΜΕΝΟ : 5,00€

Οργανωμένες πρωινές παραστάσεις για μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: 31 Ιανουαρίου, 7, 8, 9, 21, 22 Φεβρουαρίου 2023

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΑΣΤΕΡΙΑ»

ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ:
ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Ώρες: 11:00 π.μ. – 13:00 & 18:30 – 21:30
ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΡΙΟΥ
Ώρες: 11:00 π.μ. – 13:00 & 19:00 – 21:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΑΝΟΥΡΙΟΥ
Ώρες: 11:00 π.μ. – 13:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Ώρες: 11:00 π.μ. – 13:00
και στο κατάστημα Red Shoes ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ
Μεραρχίας 12


Πλοκή του έργου: Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ένας Γερμανός πρώην ναζί που αποστάτησε και ένας Εβραίος ράφτης, καταδικασμένοι σε θάνατο, μοιράζονται το ίδιο κελί την τελευταία νύχτα πριν από την εκτέλεσή τους με την πρόθεση ότι όποιος σκοτώσει τον άλλον, θα του χαριστεί η ζωή. Οι δύο αυτοί άντρες, διαμέσου ενός έξυπνου διαλόγου που σκιαγραφεί τους χαρακτήρες τους και την ως τότε ζωή τους, καλούνται να βρουν ένα κοινό κώδικα επικοινωνίας για να μπορέσουν να αντιληφθούν ποιος είναι τελικά ο φίλος και ποιος ο εχθρός. Οι διαφορετικές εμπειρίες τους, οι αντιφατικές προσωπικότητές τους, οι προκαταλήψεις τους σε συνδυασμό με τα βιώματά τους και τα κατεστημένα της κοινωνίας που μεγάλωσαν βρίσκονται σε συνεχή σύγκρουση με τον ψυχολογικό τους κόσμο, αλλά και μεταξύ τους, ώσπου στο τέλος θριαμβεύει ο ανθρωπισμός τους. Στο τέλος του έργου, εμπεριέχεται ένας μονόλογος στον οποίο ο συγγραφέας διαμέσου του ήρωα του, συνειδητοποιεί ότι τελικά ο άνθρωπος είναι κύριος της μοίρας του.
Το «ΝΑΙ» έχει ανέβει στην Ελλάδα το 1998 στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη και το 2005 από το «Νέο Θέατρο» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά.
Στην Γαλλία, το θεατρικό του Αρού ανέβηκε το 1978 από το Theatre de Plaisance και έκτοτε ανεβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο από διάφορα θέατρα της Γαλλίας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΖΑΚΟΣ
Σκηνοθεσία: ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ
Σχεδιασμός φωτισμών: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΒΟΠΟΥΛΟΣ 
Διαχείριση φωτισμών: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 
Ηχοληψία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ 
Φροντιστής / Κατασκευές σκηνικού: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΤΙΝ 
Πρωταγωνιστούν
(με αλφαβητική σειρά): ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΤΟΛΙΔΗΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Γκαμπριέλ Αρού (Gabriel Arout 1909-1982) ήταν Γάλλος συγγραφέας Ρωσικής καταγωγής, ο οποίος έγραψε πάνω από 20 θεατρικά έργα, αρκετά σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες ενώ μετέφρασε με την δική του μοναδική πινελιά πολλά αριστουργήματα της Ρωσικής λογοτεχνίας στα Γαλλικά. Το 1978 βραβεύτηκε από τον οργανισμό Societe des auteurs et compositeurs dramatiques και το 1981 από την Academie francaise. Το «ΝΑΙ» (1971) είναι το τελευταίο θεατρικό έργο του Αρού.

Για κλείσιμο οργανωμένων μαθητικών παραστάσεων μπορείτε να επικοινωνείτε
στα τηλέφωνα : 23210 54268 – 23210 54585 (εργάσιμες ημέρες και ώρες γραφείου έως 14:30 )
Τιμή εισιτηρίου για τους μαθητές: 5,00 €

Σημείωμα Σκηνοθέτη
Ο Γκαμπριέλ Αρού είπε: "ΝΑΙ" είναι η πιο καθαρή, η πιο ειλικρινής, η πιο ξεκάθαρη λέξη στην ανθρώπινη γλώσσα, ίσως και η πιο τρυφερή και, σίγουρα, η λιγότερο διφορούμενη και η πιο γενναιόδωρη.
ΝΑΙ λοιπόν στον ανθρωπισμό, ΝΑΙ στην κατάρριψη όλων των κατεστημένων που φτάνουν την ανθρωπότητα στον εξτρεμισμό, ΝΑΙ στην κατανόηση, στην συμπαράσταση και την συμπόνια.
Σίγουρα ο διάλογος, η επικοινωνία είναι το βασικό κλειδί για την επιβίωση αυτού του κόσμου.
Και σε αυτή εδώ τη συνθήκη που δημιουργεί ο Αρού, ο διάλογος παίζει τον κυρίαρχο ρόλο. Είναι η σωτήρια δύναμη για να περάσουν οι δύο αυτοί τόσο διαφορετικοί χαρακτήρες στο επόμενο στάδιο που ίσως να είναι και το τελευταίο γι’ αυτούς.
Χαίρομαι πολύ που το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών όχι μόνο ανεβάζει αυτό το θεατρικό έργο, αλλά διαμέσου αυτού ανάβει ξανά την φλόγα του εφηβικού θεάτρου στην πόλη μας και εύχομαι να είναι και αυτό που θα το καθιερώσει πλέον ως θεσμό όπως γίνεται και με την παιδική σκηνή.
Οι θεατές θα παρακολουθήσουν μία παράσταση που είναι ύμνος στον άνθρωπο και στην δυνατότητα που έχει να είναι ο ίδιος ο κύριος της μοίρας του.
Αστέριος Πολυχρονίδης

 

Τρέχουσες παραστάσεις Παίζει αυτό το διάστημα

Copyright © 2020 | Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος